Božićna zvijezda

BOŽIĆNA ZVIJEZDA

Putem prvog blog posta na sajtu cvjećare Habitat odlučili smo da vam predstavimo Božićne zvijezde – cvijeće koje je idealan poklon u doba Božićnih i Novogodišnjih praznika.

 

Simbolika

Božićna zvijezda je simbol novogodišnjih i božićnih  praznika kao i simbol neograničenog povjerenja prema dragim osobama i bližnjima, pa kao takva zaslužuje puno pažnje tokom ovog perioda. Mnoge porodice, osim jelkom i prazničnim dekoracijama, svoj dom ukrašavaju baš ovom biljkom.
Njeno ime podsjeća na jedan od simbola praznika, odnosno na zvijezdu padalicu koja je u svetoj noći pokazala put trojici kraljeva do novorođenog Isusa.
Božićnu zvijezdu je lako prepoznati zbog ljepote intenzivno crvenih listova, a biljku sa ovako intenzivnim koloritom rijetko srijećemo u zimskom periodu.

Zanimljiva je i legenda koja se vezuje za ovo cvijeće. Prema njoj, dvoje siromašne djece, Marija i Pablo, nisu imali novca da kupe poklon malom Isusu. Zato su na Badnjak na putu prema crkvi ubrali buket poljskog cvijeća sa zelenim listovima. Legenda kaže da su se zeleni listovi pretvorili u sjajne crvene latice čim su ih stavili oko jaslica u kojima je rođen Isus Hristos.

Božićna zvijezda u prirodi raste kao grm visine do 3 metra, a kao saksijska biljka poraste na visinu 30-45 cm i znatno je gušća. U svijetu je opšteprihvaćena kao jedan od simbola Božića. U hrišćanskoj religiji, od 17. vijeka, Božićna zvijezda ima simboličko značenje vezano za božićne praznike i Hristovo rođenje. U Meksiku je uzgajana stotinama godina prije toga i cijenjena je kao sveta biljka. Koristila se za dekoraciju hramova za vrijeme praznika, kao i za ukrašavanje sobe djevojaka pred udaju. U Americi se masovno kupuje i poklanja za Božić i na Dan zahvalnosti.  

 

Održavanje

Za uspješan rast potrebno joj je dosta svjetlosti, ali joj ne prija direktna sunčeva svjetlost jer joj se mogu oštetiti listovi. Zahtijeva visoku vlažnost vazduha pa je zato neophodno prskati svaki dan - ali samo zeleni dio biljke.
Zaliva se jednom nedjeljno, kada je zemlja potpuno suva, ali ne preobilno. Prekomjerno zalivanje dovodi do truljenja korijena i opadanja listova. Vlažnost zemljišta potrebno je provjeravati svaki dan. Ako želite da biljka i sledeće godine nastavi da uljepšava Vaš dom potrebno ju je prihranjivati tečnim mineralnim đubrivom shodno preporukama vašeg agronoma.

Božićna zvijezda je biljka kratkog dana, a to znači da cvjeta kad je dan kraći od 12 sati. Ako se prostorija gdje je biljka smještena osvjetljava duže od 12 sati, neće iscvjetati. Dok cvjeta, treba je držati u nešto hladnijoj prostoriji na temperaturi od 12 do 14°C, jer će u toplijoj prostoriji brzo precvjetati. Traži najsvjetlije mjesto (na prozoru) i vlažan vazduh.

Kad precvjeta trebalo bi sve grane skratiti na oko 10-15cm visine i biljku staviti na hladnije mesto. Najpogodnija temperatura je od 10 do 12°C. Skraćivanje biljke će podstaći pupoljke da rastu i da se razvijaju. Tada prestaje zalivanje pa biljka odbacuje lišće, što znači da nastupa mirovanje. Međutim, nakon perioda mirovanja, ova cvjetnica će biti spremna za novu sezonu ako je budete ispravno njegovali.

Da bi procvjetala treba je držati u mračnoj prostoriji ili prekriti tamnim platnom, kutijom ili nekim sličnim tamnim neprozirnim materijalom, 8-16 sati, 4-8 nedjelja prije cvjetanja. Ukoliko do nje dopre i tračak svijetla narušiće proces formiranja listova. Kada procvjeta ne bi trebalo mnogo da se pomjera sa mjesta na kome se nalazi, jer može da odbaci cvjetove, čak i listove.

U periodu od marta do polovine aprila biljku treba presaditi u malo veću saksiju. Na dno saksije, ispod zemlje, postaviti sloj glinopora ili šljunka. Ova sobna biljka se umjereno zaliva do juna, a zatim cijelog ljeta obilnije. Jednom nedeljno se prihranjuje tečnim mineralnim đubrivima.

U jesen, biljku treba unositi, posebno noću kako biste spriječili da je mraz ošteti. Ovaj period je veoma nezgodan jer temperatura oscilira u toku dana. Danju biljku slobodno možete ostavljati na otvorenom prozoru ako je napolju dovoljno toplo. Kad nastupe hladniji dani, biljku unesite u topliju prostoriju, na punu svjetlost prozora.

Ovaj predivni cvijet možete poručiti putem našeg sajta uz popust od 10% tokom ovog mjeseca!


Ne propustite novine,
pretplatite se na naš newsletter

viber