Božur - carski cvijet

BOŽUR - CARSKI CVIJET

Jedan od najpopularnijih cvjetova današnjice na ovim prostorima je zasigurno božur. Poznat još i pod imenom carski cvijet, božur ima jedinstven miris i koristi se često u kozmetičkoj industriji kao esencija parfema.

Jedna od zaimljivijih priča o ovom cvijetu je legenda koja kaže da je božur dobio ime po grčkom travaru Peonu. Grčki bogovi koji su živjeli na Olimpu uvijek su bili akteri raznih ratova, spletki i borbi za prevlast, a kako nisu imali moć samozacjelivanja, travar Peon ih je liječio raznim biljkama i travama o kojima je imao ogromno znanje. Liječio je mnoge bogove i sačuvao im život, ali nije mogao sačuvati sebe od zavisti boga ljekarske vještine - Asklepija. Asklepije je bio ljubomoran na Peonovo znanje i umijeće, i posmatrao ga kao svog neprijatelja i rivala, tvrdeći da jedan obični travar ne zavrjeđuje pažnju i značaj koju mu grčki bogovi pružaju. Shvativši da Asklepije ima namjeru uništiti Peona, Zevs pretvori čuvenog travara u božji cvijet - božur, ili, kako glasi zvanični botanički naziv - Paeonie iz porodice Paeoniaceae. Interesantno je da porodica Paeoniaceae (porodica skrivenosjemenica) obuhvata samo jedan savremeni rod - a to je upravo božur.

Postoji oko 30 vrsta zeljastog božura, dok drvenasti božur broji svega osam vrsta.

U drevnoj Kini, svojoj postojbini, neke vrste drvenastog božura znale su da narastu i do dva metra, i upravo takvi primjerci su se plaćali zlatom. Božur se u početku koristio kao ljekovita biljka u narodnoj medicini, međutim, njegova svojstva nijesu do kraja istražena, stoga se takva praksa ne savjetuje. Pored Kine, božur je rasprostranjen najviše na Tibetu i u Butanu.

Na kineskom dvoru, božur je zadobio veliku pažnju kada je opisan kao “ruža bez trnja”, i od tada nosi naziv carski cvijet. Naravno, nakon tolike pažnje od strane carice i cara, vrijednost ovog cvijeta je naglo porasla u očima bogatih i moćnih, a postao je statusni simbol i u redovima manje imućnih. Uslijedio je veliki uspon božura u umjetnosti, pa su stvorena mnoga pjesnička djela koja su opisivala ljepotu božura, a postao je i motiv u slikarstvu. Najčešće ga nalazimo na porcelanskom posuđu i tkaninama od svile, na oslikanim tavanicama i tapetama. U kineskoj kulturi, božur je simbol ljubavi, sreće i ljepote, ali i bogatstva i blagostanja, pa čak i moći. Česta pojava u siromašnijim slojevima društva bila je da mlada u novi dom donese jedan jedini cvijet božura kao miraz.

Za vrijeme dinastije Tang, budistički monasi su ovaj cvijet donijeli u Japan i od tada se na prostoru Japana on uspješno kalemi, ukršta i uzgaja. U japanskoj kulturi, božur predstavlja simbol dobre sreće i mira, stoga je jako bitno ovaj cvijet darovati u punom cvatu, nikako u pupoljcima.

Osim što je tradicionalni simbol Kine, ali i Mongolije, božur je i cvijet države Indijane. Zanimljivo je da se koristi kao motiv na mnogim poštanskim markicama.

Boja koju obično vežemo za božur je crvena, ali naravno da su tu i božuri ljubičaste, bijele, žute i ružičaste boje. Zahvalnost za tu raznolikost u bojama, ali i u vrstama, dugujemo kineskoj kulturi koja je izuzetno cijenila ovaj cvijet i radila na ukrštanju i stvaranju novih varijeteta. Zahvaljujući raznovrsnosti oblika i boja, božur se može koristiti za formalno uređenje bašti u baroknom ili japanskom stilu, ali i za uređenje jednostavnih vrtova.

Evropa i Kina uspostavljaju solidne trgovačke odnose 1787. godine, i to je ujedno i period kada se drvenasti božuri prvi put pojavljuju na našem kontinentu. Naravno, dolazak božura, te graciozne biljke koja izgleda preosjetljivo i prenježno, dobija zasluženu pažnju. Kod nas se božuri uglavnom ne uzgajaju, već se uvoze iz Kine ili iz Japana, ali imamo rasprostranjen zeljasti božur - poznatiji pod imenom kosovski božur.

Na našim prostorima se vjeruje da mlada, tokom odabira cvijeća za svoj bidermajer, obavezno treba u izbor uvrstiti makar jedan cvijet božura, budući da simbolizuje sklad i sreću u braku.

U našoj cvjećari možete pronaći cvjetne aranžmane i elegantne box-eve sa božurima, a dio raznolike ponude možete pogledati na našem sajtu https://cvjecarahabitat.me i poručiti online, a mi vam dostavljamo na željenu adresu u Podgorici, Tuzima, Danilovgradu, Budvi, Tivtu, Kotoru, Herceg Novom i na Cetinju.

Bojimo svijet ljubavlju,

Vaša cvjećara Habitat


Ne propustite novine,
pretplatite se na naš newsletter

viber