Feng Shui biljke u vašem domu

FENG SHUI BILJKE U VAŠEM DOMU

Ono što već znamo o saksijskim biljkama jeste da su dobri prečišćivači vazduha u prostorijama u kojima boravimo, a postoje i mnoge naučne studije koje dokazuju da biljke u životnom prostoru, ali i radnom okruženju, pomažu u smanjenju stresa i generalno imaju dobar uticaj na naše mentalno stanje.

Feng shui, drevna kineska vještina koja stvara sklad između čovjeka i njegove okoline koristeći protok energije, jedna je od metoda koja se koristi za pravilno smještanje stvari u prostoru i koja nam može pomoći u odabiru pravih biljaka za koje se vjeruje da donose sreću i ekonomski razvoj, što nam uopšte ne bi škodilo ni u regularnim okolnostima, a pogotovo u aktuelnoj krizi.

Jedna od biljaka za koje se kaže da privlače energiju blagostanja i bogatstva je krasula. Odličan je izbor za kancelarijski prostor zbog vjerovanja da ima pozitivan uticaj na poslovanje i da donosi bolju zaradu. Održavanje krasule, kao i ostalih sukulenti, je više nego jednostavno - dosta svjetlosti uz zalivanje jednom u tri sedmice. U periodu zimskog mirovanja koje traje od oktobra do aprila, krasulu je potrebno zaliti svega par puta. Idealna temperatura tokom tih mjeseci je oko 10 stepeni, a ukoliko je postavite na neko toplije mjesto, tražiće malo više vode, pa učestajte zalivanje. Vjeruje se da je krasulu najbolje postaviti sa desne strane ulaznih vrata. Drugi nazivi za ovu sukulentnu biljku su japansko drvo i dolar drvo. Mada je poznata i pod nazivom drvo novca, ne treba je miješati sa pravim drvetom novca - biljkom pahira.

Pahira je prvi put kultivisana i odgajana kao ukrasna saksijska biljka 80-ih godina na Tajvanu, nakon čega je u japanskoj kulturi dobila status biljke koja privlači novac, dok je u kineskoj zaslužila status Feng Shui biljke zbog svojih listova koji simbolizuju svih pet elemenata na kojima se ova filosofija temelji: metal, drvo, vodu, zemlju i vatru. Činjenica da izvozom pahire Tajvan ostvaruje godišnji prihod od oko 250 miliona dolara ide u prilog tezi da je ova biljka “čudotvorac na polju finansija”. Veoma je laka za održavanje, budući da nema specijalnih prohtjeva i vrlo brzo se prilagođava svim uslovima, kao što je, recimo, vazduh sa malim procentom vlažnosti. Voli svijetla mjesta, ali najbolje je ne postavljati je na direktnu svjetlost. Treba je zalivati ustajalom vodom kada zemlja u kojoj se nalazi bude prosuva. Kao i krasula, pahira zimi ima manju porebu za zalivanjem. Zbog vjerovanja da donosi još veće finansijsko blagostanje ukoliko se na nju smjesti novčić, pahira je idealan poklon nekom ko mijenja radno mjesto ili započinje novu karijeru ili biznis.

Zamiokulkas, ili zamija, još jedna je od biljaka koje su zastupljene u uređenju životnog prostora po Feng Shui filosofiji. Poznata kao biljka novca, vjeruje se da upija negativnu energiju i aktivira polje sreće. Iako poput pahire voli biti na osvijetljenom mjestu ali bez direktnog izlaganja suncu, zamija će uspjeti čak i u prostoru koji je slabije osvijetljen. Na sobnoj teperaturi, zamiju je dovoljno zalivati jednom mjesečno tokom većeg dijela godine, osim u ljetnjim mjesecima kada joj je ipak potrebno malo više vode. Važno je znati da zemlja treba biti dobro prosušena između dva zalivanja.

Prema Feng Shui pravilima, dobro zdravlje i prosperitet mogu se privući uz pomoć bambusa. Karakteristike bambusa nam mogu pomoći da sagledamo stvari iz malo drugačijeg ugla i da naučimo mnogo o životu, stoga nije za čuđenje da ova biljka zauzima važno mjesto u Feng Shui filosofiji.

Iako izgleda nježno, bambus je veoma izdržljiv - podnosi i ljetnje vrućine i surovu zimu, i često je jedino stablo koje ostaje uspravno nakon oluje. To nam potvrđuje ono što već znamo - da treba stajati uspravno i vjerovati u sebe tokom teških situacija i životnih izazova sa kojima se svi, prije ili kasnije, suočimo. Čvrst temelj i skladno kretanje bambusovog stabla na vjetru nas uči da je jedna od tajni uspjeha na bilo kojem životnom polju sposobnost da se savijemo a da se ne slomimo. Šuplja unutrašnjost ove biljke nam govori da je potrebno isprazniti svoj um od nepotrebnih stvari poput raznih predrasuda i strahova, kako bismo bili otvoreni za nova znanja i iskustva i  na taj način rasli na svakom polju. Pomjeranje bambusovog lišća na vjetru i umirujući zvuk koji se u tom trenutku stvara podsjećaju nas da je razigranost važan element za postizanje ravnoteže i otklanjanje stresa, a samim tim i dostizanje neophodne mentalne smirenosti.

Bambus je povezan sa svih pet elemenata u Feng Shui-ju. To su voda, zemlja, drvo, metal i vatra. U našoj cvjećari možete pronaći aranžmane u kojima su zastupljeni svi elementi: bambus koji predstavlja drvo, dok se elementi voda, zemlja i vatra ogledaju u vodom i kamenčićima napunjenoj vazi koja oko sebe ima crvenu vrpcu, a novčić koji se ubaci unutra predstavlja element metala. Broj bambusa u vazi ima svoju simboliku. Dva bambusa simbolizuju ljubav i sklad u vezi i braku, tri bambusa se poklanjaju nekome kome želimo sreću. Za dobro zdravlje nekome ćemo uručiti pet bambusa, dok ćemo materijalno bogatstvo nekom poželjeti aranžmanom od osam bambusa. Idealan poklon za vjenčanja predstavlja ukusno napravljen aranžman od 18 bambusa - na taj način izražavate svoje najljepše želje novom paru.

Nadamo se da će se aktuelna #ostanidoma kampanja ubrzo završiti, a do tada razgledajte našu ponudu na http://cvjecarahabitat.me i obavite online kupovinu u par jednostavnih koraka.

Uputstvo za online kupovinu pogledajte u linku: https://cvjecarahabitat.me/me/uputstvo-za-online-kupovinu/

Dostavljamo sreću svakog dana!

Vaša Habitat cvjećara


Ne propustite novine,
pretplatite se na naš newsletter

viber