Gerberi

GERBERI


Na listi najpopularnijeg cvijeća u svijetu gerberi se nalaze na zavidnom petom mjestu iza ruža, karanfila, hrizantema i lala. Možemo diskutovati o izgledu gerbera i o simbolizmu koji nose, ali činjenica je da pokrivaju širok spektar ukusa i da su više nego prikladni kao poklon za gotovo svaki povod, tako da ih možemo naći u buketima kojima se izjavljuje ljubav, u aranžmanima koje poklanjamo nekome za rođendan, novi početak, pa čak i za brzo ozdravljenje, a nije rijetkost da mnoge mlade biraju gerbere za svoj bidermajer ili kao dekoraciju za vjenčanje.

Svježina koja ih krasi vrlo lako se prenese na cijelu prostoriju, a raznovrsnost boja pruža gotovo neograničene mogućnosti za dekoraciju bilo kojeg prostora i događaja. Odlično se upotpunjuju sa dekorativnim zelenilom a i sa mnogim drugim vrstama cvijeća i svakom aranžmanu daju živost i dobru energiju.

Porijeklom iz toplih azijskih i afričkih krajeva, gerberi svoj put kroz Evropu započinju u Engleskoj oko 1890. godine, dok u Ameriku stižu tridesetak godina kasnije. Prvi naučni zapis o gerberima pojavljuje se u jednom botaničkom magazinu 1889. godine. Pripadaju porodici Asteraceae-Compositae. Postoji oko 100 vrsta gerbera, od čega u divljini raste njih tridesetak.

Dobro su poznati po svojoj sposobnosti uklanjanja trihloroetilena, formaldehida i benzena iz vazduha, a imaju i pozitivan učinak na san budući da tokom noći ispuštaju kontinuiranu struju svježeg kiseonika za razliku od drugih vrsta cvijeća koje ga sporije proizvodi.

Iako imaju više značenja, gerberi u osnovi simbolizuju sreću i radost, a značenje svih boja ovog cvijeta takođe naginje sreći. Kod Egipćana gerberi predstavljaju bliskost sa prirodom i odanost suncu, dok su Kelti vjerovali da će ovo cvijeće odagnati tugu i umanjiti stres svakodnevog života. Buket sačinjen od gerbera savršen je poklon nekome ko se nalazi pred velikom životnom promjenom jer raskošne boje ovog cvijeća prenose dobru energiju i optimizam.

Narandžasta boja je dugo povezivana sa toplinom i entuzijazmom, a kada su u pitanju narandžasti gerberi, oni prenose poruku osobi kojoj ih poklanjate da je upravo ona sunce vašeg života i izražavaju vašu posebnu vezanost.

U mnogim kulturama žuta boja simbolizuje sreću i snagu, a gerberi žute boje označavaju iskreno, srećno i snažno prijateljstvo. Iskažite svoju naklonost prijateljima cvjetnim aranžmanom sačinjenom od žutih gerbera, pogotovo ukoliko prolaze kroz neki teški period, a taj način ćete im sigurno izmamiti osmijeh na lice.

Crvena boja je boja ljubavi i strasti i svoju naklonost i potpunu posvećenost voljenoj osobi možete iskazati buketom crvenih gerbera.

Bijela boja je u mnogim kulturama simbol čiste i pravedne duše. Gerberi bijele boje simbolizuju vrlinu i jednostavnost, pa ih poklanjamo osobi kojoj želimo ukazati poštovanje i čiju dobrotu i iskrenost cijenimo, a buket bijelih gerbera čest je poklon koji se šalje prijateljima za krštenja i kao izraz najljepših želja povodom sklapanja braka.

Milost i blagost značenje su gerbera roze boje, i obično se šalju nekome kome želimo brzo ozdravljenje. Gerberi svjetlije nijanse roze označavaju divljenje i saosjećanje a često su i poklon dobrodošlice novoj bebi, dok je gerber tamnije nijansa roze simbol je zahvalnosti.

Gerberi se uvijek okreću ka suncu i na taj način prenose poruku da se treba radovazi životu i osjećati zahvalnost za svaki novi dan.

Ukoliko želite obradovati drage osobe i poslati im dobru energiju aranžmanom sačinjenim od gerbera ili nekog drugog cvijeća, pogledajte našu ponudu na linku https://cvjecarahabitat.me/ gdje ujedno imate i opciju online kupovine, a mi vršimo dostavu na željenu adresu.

Bojimo svijet ljubavlju!

Vaša cvjećara Habitat


Ne propustite novine,
pretplatite se na naš newsletter

viber