Saksijske biljke za zdravije okruženje

SAKSIJSKE BILJKE ZA ZDRAVIJE OKRUŽENJE

Kada razmišljamo o uređenju životnog ili radnog prostora, bez obzira na to koji stilski pravac pratimo, imperativ je usklađivanje funkcionalnosti i osjećaja udobnosti. Novonastala kriza, sa kojom se u ovom trenutku suočava čitava planeta, dovela je do porasta broja ljudi koji rade od kuće, a samim tim i do velikih promjena životnog stila mnogih.

Budući da svi pokazujemo društvenu odgovornost tako što poštujemo preporuke nadležnih organa i ujedinjeni stojimo iza kampanje #ostanidoma, tražimo načine za što efikasnije prilagođavanje novonastaloj situaciji u cilju očuvanja zdravlja svih nas. Kroz ovaj blog post odlučili smo da damo naš skromni doprinos u vidu predstavljanja saksijskih biljaka koje mogu, uz oplemenjivanje prostora, pružiti i određene zdravstvene benefite.

Ukoliko nemate mnogo iskustva u gajenju kućnih biljaka, predlažemo da u svoj životni prostor unesete Sansevijeriju. Veoma je otporna, raste čak i u mračnijim prostorijama, i “oprostiće vam” ako zaboravite da je zalijete. Zalivajte je mlakom, odstajalom vodom, i pustite zemlju u kojoj se nalazi da se osuši između zalivanja. Budući da nije ljubitelj pretjerane vlažnosti vazduha, neće joj smetati ukoliko je smjestite pored radijatora ili drugog izvora toplote u vašem domu. Benefiti ove biljke se ogledaju u prečišćavanju vazduha od štetnih materija poput benzena, formaldehida i trikloroetilena, što je posebna prednost ukoliko se u vašem domu konzumiraju cigarete. Ako želite osvježiti svoju spavaću sobu saksijskim biljkama, Sansevijerija je u tom slučaju idealan izbor zbog svoje sposobnosti da apsorbuje ugljen-dioksid tokom noći.

Još jedan poznati prečišćivač vazduha je i biljka Spatifilum, poznata i pod nazivom Ženska sreća. Osim benzena, formaldehida i trikloroetilena, apsorbuje i amonijak, što je dodatna pogodnost u ovom momentu kada smo više nego inače zaokupljeni održavanjem čistoće životnog prostora, budući da je amonijak čest sastojak sredstava za čišćenje. Spatifilum uspješno neutralizuje štetna zračenja računara, televizora i ostalih kućnih aparata, pa je to još jedan razlog da mu nađete mjesto u svom domu. Ova biljka će pružiti svoj maksimum na sobnoj temperaturi uz dosta svjetlosti i zalivanjem jednom sedmično.

Aloe vera je poznata širom svijeta kao eliksir dugovječnosti zbog mnogih ljekovitih svojstava koje posjeduje. Poput Spatifiluma, uspješno neutrališe zračenja kućnih aparata, posebno računara i televizora, što je čini savršenim izborom za dekoraciju radnog okruženja unutar životnog prostora. Njen životni vijek je relativno dug - čak do 12 godina. Ne zahtijeva pretjeranu brigu - voli mnogo svjetlosti i rijetko ali malo obilnije zalivanje.

U svijetu biljaka zasluženo mjesto na spisku najefikasnijih čistača vazduha u zatvorenim prostorijama ima Dracena, poznata i kao Zmajevo drvo. Ukoliko joj obezbijedite uslove za pravilan rast i razvoj, učiniće vaš životni prostor ljepšim i zdravijim. Za razliku od Sansevijerije, Draceni je vlažnost vazduha prijeko potrebna. Prostorije sa centralnim grijanjem, TA pećima ili radijatorima nisu pogodno okruženje za ovu biljku. Dok joj je vlažnost vazduha neophodna za pravilan rast i razvoj, ne podnosi veliku vlažnost tla, zato je ne treba često zalivati. Kao i mnoge druge kućne biljke, Dracena umanjuje količinu prašine u našim domovima čak do 20%.

Uloga biljaka u životnom prostoru daleko je šira od prečišćavanja vazduha. Kućne biljke doprinose mentalnoj relaksaciji i oslobađanju od svakodnevnog stresa, pospješuju dobro raspoloženje i bolji san. Pružajući sebi i vašim najdražima ljepše i zdravije okruženje kroz oplemenjivanje svog doma, biljkama iz naše cvjećare lakše bojite svijet ljubavlju.

 

Cjelokupnu ponudu cvjećare Habitat pogledajte na:

https://cvjecarahabitat.me


Ne propustite novine,
pretplatite se na naš newsletter

viber