Veličanstveni tulipani

VELIČANSTVENI TULIPANI

U ovom blog postu ćemo vam reći nešto o zanimljivoj istoriji lala (tulipana) koja može zvučati gotovo nevjerovatno za savremenog čovjeka kod kojeg je online kupovina svega, pa i cvijeća, svakodnevica. Zar bi vam, dok naručujete raskošni buket ili prefinjeni aranžman preko online šopa naše cvjećare, ikada palo na pamet da cvijet koji Vam se dopada svoju ljepotu duguje uzbudljivom putu kroz vjekove, da ima svoju simboliku, najzad, da bi neki cvijet uopšte mogao biti odgovoran za privredni krah jedne zemlje?

Iako lale danas obično povezujemo sa Holandijom, ova čudesna biljka svoj put popularnosti započinje u XII vijeku kada je iz Persije prenesena na teritoriju današnje Turske, a tek sredinom XVI vijeka u Zapadnoj Evropi dobija svoj izuzetan status.

Kroz istoriju lale su bile simbol bogatstva, moći i ugleda, pa ih je pratilo ne samo obožavanje, već i zavist i pohlepa, a u Carigradu je uzgajanje i preprodaja lala van granica ovog grada plaćana čak izgnanstvom.

Za tulipan se sa punim pravom kaže da je cvijet koji je promijenio svijet. Sjeme takozvanog “tulipanskog ludila” koje je zahvatilo Evropu početkom XVII vijeka posijao je bečki botaničar i profesor na holandskom Univerzitetu u Lajdenu, Karolus Klusijus, koji je, da bi dobio najljepše primjerke cvjetova, ukrštao lukovice tulipana koje mu je po povratku iz tadašnjeg Carigrada uručio austrijski ambasador. Zbog nevjerovatnih priča koje su pratile tulipane, mnogo provalnika je obijalo botaničku baštu u kojoj je Klusijus ljubomorno čuvao svoje sadnice.

Za kratko vrijeme, zbog potražnje koja je rasla velikom brzinom, tulipani su postali toliko skupi da su se tretirali kao valuta. Ljudi veće platežne moći bili su spremni da potroše čitavo malo bogatstvo kako bi njihove vrtove krasilo ovo divno cvijeće, pa je srednji stalež počeo prodavati svoje kuće, zanatske radionice, stoku i ostalu imovinu kako bi započeo posao prodaje tulipana. “Tulipansko ludilo” doseglo je svoj vrhunac u trenutku kada se jednom jedinom lukovicom određene sorte mogla kupiti kuća u najboljem dijelu Amsterdama. Budući da je sve veća ponuda stvarala sve manju potražnju jer su lale gubile svoj statusni simbol, došlo je do pada cijena i samim tim do prvog sloma privrede u Evropi.

Nakon kolapsa tržišta, proizvodnja tulipana se iz ruku gradskih stanovnika preselila u ruke poljoprivrednika na selu. Zahvaljujući modernim načinima transporta, krajem XX vijeka tulipani postaju najpoznatiji izvozni proizvod Holandije, što su i ostali do današnjeg dana.

Ukoliko posjetite Amsterdam, ne propustite priliku da obiđete muzej lala u kom se možete upoznati sa zanimljivom istorijom ovog cvijeća.

Zahvaljujući procesu hibridizacije, u svijetu danas postoji veliki broj sorti tulipana, a cvjećara Habitat je tu da vam ponudi one najljepše.

Kao i svaki cvijet, tako i tulipan ima svoju simboliku, i to onu najdivniju - savršenu ljubav. Svaka boja ima posebno značenje, pa ćete iskrenu ljubav koju gajite prema nekome najbolje iskazati kroz buket crvenih tulipana, a poštovanje i divljenje kroz buket purpurnih. Tulipani bijele boje predstavljaju skromnost, čistotu duše, opraštanje, i evociraju lijepe uspomene, pa ih možete  pokloniti nekome u znak pomirenja. Ukoliko je vaša želja da iskažete odanost, plavi tulipani su savršen izbor, dok oni ružičaste boje simbolizuju iskrenu sreću koju vam donosi osoba kojoj ih poklanjate. Žuti tulipani predstavljaju, prije svega, iskreno prijateljstvo, ali i veliku radost, pa su predivan poklon za bilo koje slavlje. Kako je prirodna vegetacija tulipana nedugog vijeka, darivanje ovog cvijeća nekome naglašava posebnost te osobe u vašem životu.

U našoj online cvjećari http://cvjecarahabitat.me možete pogledati ponudu i odabrati buket nježnih lala za vašu posebnu osobu.

Dostavljamo sreću svakog dana,

Vaša cvjećara Habitat


Ne propustite novine,
pretplatite se na naš newsletter

viber